Super User

Super User

Η πόλη της Καλαμάτας μπορεί να έχει μέχρι τώρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά χρειάζεται ένα μεγάλο ‘’project’’ για να εκτινάξει τον τουρισμό της Μεσσηνίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Η περιοχή της δυτικής παραλίας και ιδιαίτερα η περιοχή του Κορδία στο σημείο που παραχωρηθήκαν τα 49 στρέμματα είναι ιδανική για την εκμετάλλευση στο τουρισμό και όχι μόνο. Η πόλη μας και γενικότερα η χώρα δεν μπορεί από το εσωτερικό της να αναπτύξει τέτοια δυναμική και θα πρέπει με ένα μεγαλόπνοο σχέδιο να προσελκύσει Α.Ξ.Ε άμεσες ξένες επενδύσεις. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να στραφούμε σε προϊόντα και υπηρεσίες για ‘’μεγάλα βαλάντια΄΄  έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ΣΔΙΤ (Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) είναι ένα μέσο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τους ‘’κοιμώμενους΄΄ παραγωγικούς συντελεστές όπως η γή και το ανθρώπινο δυναμικό.

KORDIAS APO PSHLA

Στο παράδειγμα μας, ο παραλιακός χώρος των 49 στρεμμάτων που μπορεί βέβαια να αυξηθεί, εχει την δυνατότητα να γίνει ο ιδανικότερος για την ανάπτυξη μια μεγάλης μαρίνας στα πρότυπα αυτής της Λεμεσού με κατοικίες, εμπορικά κέντρα και χώρους ελλιμένισης mega yachts και κρουαζιερόπλοιων .

Στην Λεμεσό, με ΣΔΙΤ πήραν μια έκταση που με προσχώσεις αυξήθηκαν και σήμερα αγγίζουν το 90% της μαρίνας, δημιούργησαν ένα καταπληκτικό μέρος με βίλλες, εμπορικά κέντρα και μια μεγάλη μαρίνα για mega yachts συνολικής επένδυσης περίπου τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα απασχολεί πάνω από 1000 άτομα και οι αξίες των ακίνητων ξεκινούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

last homes on the sea 1sm

Την ώρα που ανακοινώνονται στρατηγικής σημασίας συνεργασίες για την χώρα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Κίνα και συγκεκριμένα το Ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό πάρκο, το οποίο εγχείρημα αποτελεί ΑΞΕ (άμεση ξένη επένδυση) για την χώρα μας και φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη. Ακούμε κάποιους από το χθες επικαλούμενοι μια μελέτη του 2016 για την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, να μιλάνε για την θέση μας στην κατάταξη αυτή, λες και γνωρίζουν τι θα πει RCI.

Καταρχάς κύριε απερχόμενε Δήμαρχε θα σας μαλώσουν, πυροβολείτε τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηνών που η Περιφέρεια του είναι πιο κάτω από την δική μας.

Ας σοβαρευτούμε, η χώρα βρίσκεται σε μνημονιακή εποχή με τους προσδιοριστικούς παράγοντες προσέλκυσης επενδύσεων στα κόκκινα, με όλες τις περιφέρειες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Εκτός και αν δεν γνωρίζουμε, ότι οι περιφέρειες δεν ασκούν πολιτική ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στα δημοσιονομικά του κράτους, που είναι οι κατεξοχήν παράγοντες που επηρεάζουν το RCI. Να μην ανοίξω κουβέντα για τους θεσμούς που κάποιοι προσπαθούν να τους καταλύσουν. Την ωμή πραγματικότητα την ζούμε καθημερινά, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά σε αυτή την χώρα γιατί κάποιοι ακόμα και σήμερα λειτουργούν με την λογική του να τοποθετήσουμε ΄΄τα δικά μας παιδιά΄΄ σε όλο το κρατικό μηχανισμό.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες, υπάρχουν επιχείρησης που λοιδορούνται τον τελευταίο καιρό από ορισμένους ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον, η επιχειρηματικότητα συνεχίζει να πυροβολείται.Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει ανανέωση περιβαλλοντικών όρων για την βελτίωση των συνθηκών εκπομπών με καινοτόμα συστήματα και δύο χρόνια δεν έχουν πάρει απάντηση-έγκριση από την αποκεντρωμένη δηλαδή από το κράτος, τα συμπεράσματα δικά σας. Ας σοβαρευτούμε και ας μπούμε στις προγραμματικές δηλώσεις για να αποφασίσουν ορθά οι πολίτες.

Υ.Γ Τα κεφαλοκλειδώματα και τις αγκαλιές μακάρι να μπορούσαν να τα κάνουν κι άλλοι. Να φοβάστε ότι ξέρει τι χρώμα έχει το βάζο του καφέ στα περισσότερα νοικοκυριά της Πελοποννήσου.

Στην Μάλαγα της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2018  η 4η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Aristoil (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Κροατία). Εκεί συμμετείχε η ομάδα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με εκπροσώπους τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Αθανάσιο Γκίκα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αποστόλη Γκούνη και την Υπεύθυνη συντονισμού Φυσικού αντικειμένου κα. Κωνσταντίνα Μητροπούλου.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης κύρια θέματα συζήτησης υπήρξαν η καταγραφή και μεταφορά τεχνογνωσίας στους ελαιοπαραγωγούς μέσω ειδικού εγχειριδίου τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έντυπη μορφή, η ανάλυση της μέχρι τώρα πορείας των εκπαιδευτικών ημερίδων σε ελαιοπαραγωγούς και ευρύ κοινό καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης. Την συζήτηση συντόνιζαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Cordoba με σχετικές παρουσιάσεις του εκπαιδευτικού υλικού. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί εταίροι συντόνισαν μια εκτεταμένη συζήτηση για τον απώτερο στόχο του προγράμματος, την δημιουργία ενός Μεσογειακού cluster παραγωγών.  Κατά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας, συζητηθήκαν οικονομικά στοιχεία του προγράμματος, επόμενες δράσεις εξωστρέφειας και δημιουργίας επικοινωνιακού υλικού.

Κατά την δεύτερη μέρα της συνάντησης, υπήρχε προγραμματισμένη από τους Ισπανούς εταίρους μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στον κόσμο, την DCOOP. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εταίρων ξεναγήθηκε σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής ελαιολάδου, διφασικού τύπου, όπου σε πρώτο στάδιο, οι παραγωγοί στέλνουν τον καρπό για ελαιοποίηση. Στο δεύτερο στάδιο, το παραχθέν ελαιόλαδο συλλέγεται από το πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο τυποποίησης, παραγωγικότητας μέχρι και 18.000 γυάλινα μπουκάλια την ώρα, τυποποιείται,  συσκευάζεται και διακινείται στις αγορές.

Η ομάδα έργου του προγράμματος Aristoil, επιδιώκει πάντα την συμμετοχή-εκπαίδευση των μελών της, την γνωριμία και επαφή με διαφορετικές νοοτροπίες στον χώρο του ελαιολάδου και κατ’ επέκταση την ενημέρωση των μελών του προγράμματος.

 

“ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ-ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΣΜΟ”

Για θεσμική εκτροπή και αντισυνταγματικότητα έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας, Απόστολος Γκούνης, αναφορικά με την “ωμή παρέμβαση” όπως την χαρακτήρισε, του κόμματος της ΝΔ στον περιφερειακό θεσμό.

Όπως δήλωσε στο MessiniaLive, o ίδιος δεν έστειλε καμία “γραπτή απολογία” σε κανέναν γραμματέα, καθώς δεν αισθάνεται ότι πρέπει να λογοδοτήσει σε κανέναν για κάτι μεμπτό. Καταγγέλει πιέσεις που δέχονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Τατούλη να ανεξαρτητοποιηθούν, και μιλά για θεσμική εκτροπή, ενώ
“ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑ ΕΓΩ…”
ζητά να πάρει θέση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης “και να τελειώσει το κατρακύλημα αυτό”.
Στο ενδεχόμενο διαγραφής του απάντησε πως, “κοσμούμε όλοι εμείς τους αγώνες της ΝΔ διαχρονικά, και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Οι κομματικές μου καταβολές και τα πιστεύω μου είναι πολύ βαθιά και δύσκολα φεύγουν από το αίμα μου.”Διευκρίνησε τέλος ότι μέλος της ΝΔ έγινε το 2015, μετά την εκλογή του ως περιφερειακός σύμβουλος- παρά το γεγονός ότι η κομματική εμπλοκή του είχε ξεκινήσει ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια.

 

https://www.messinialive.gr/gkounis-o-proedros-tis-parei-thesi-gia-afto-katrakylima/

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΣΤΟ MESSINIALIVE ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ Ο ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΠ.ΓΚΟΥΝΗΣ

Άνετος και χαμογελαστός εμφανίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης στην κάμερα του Messinialive λίγη ώρα μετά την προσωρινή διαγραφή του.
Στην δήλωσή του τόνισε ότι “απειλή διαγραφής μου είχε δηλώσει από τον Ιούνιο του 2018 στην κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ενώπιων κι άλλων αυτοδιοικητικών, οπότε ήταν αναμενόμενο. Πίστευα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κατρακυλούσε σε αυτή την αστεία εξέλιξη.
Επιστρέφω αυτή την διαγραφή στον Γραμματέα του κόμματος που θα παρέλθει από την θέση, ενώ εμείς θα παραμείνουμε εδώ, όταν το 2010 στην δική του δήλωση που είχε κάνει στον πιο επιτυχημένο Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά όταν τον διέγραψε, είχε κάνει λόγο για παροξυσμό και πανικό με λανθασμένες αυτοδιοικητικές επιλογές”.

Στη Λάρνακα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Απριλίου 2018  η 3η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Aristoil (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Κροατία).

Τα κακώς κείμενα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έθιξε ο περιφερειακός σύμβουλος, Απόστολος Γκούνης, στην ομιλία του κατά την κοπή της πίτας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ο Απόστολος Γκούνης, παρουσία και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έκανε ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς που έφυγε όσον αφορά στα διοικητικά ζητήματα του Διοικητηρίου και επεσήμανε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει: Τη γραφειοκρατία, “τον παραγοντισμό ορισμένων υπαλλήλων” και την εκπαίδευση του προσωπικού, που απουσιάζει, και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να μάθουν τα νέα προγράμματα.

Ακούμε διαρκώς για το "τέρας" της γραφειοκρατίας, για την δυσκολία εύρεσης άμεσων λύσεων και επεμβάσεων από το δημόσιο τομέα. 

Η εξέλιξη και η αύξηση των απαιτήσεων σε νομικά, σε περιβαλλοντικά αλλα και ο όγκος  της δουλειάς, εχει βρει το δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες της απαρχαιωμένες τόσο σε εξοπλισμό-εφαρμογές όσο και στην κατάρτιση του προσωπικού. 

Η πόλη των αγαλμάτων, η πόλη που συγκινεί όλους τους επισκέπτες της, η πόλη που ανήκει σε όλους, η πόλη που θυμίζει ποίοι είμαστε αλλά και πως πρέπει να πορευθούμε.


Ας δούμε το θέμα όμως καθαρά τεχνοκρατικά. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι το στολίδι της Μεσσηνίας και η ναυαρχίδα ανάπτυξης του τόπου μας. Πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για την προβολή του χώρου αλλά παράλληλα να γίνει και ένα ‘’Master Plan’’ για το ποιες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής πρέπει να γίνουν. Πρέπει άμεσα να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στο σημείο αλλά και να γίνει ο σχεδιασμός για το πως θα εκμεταλλευτούμε καθαρά επιχειρηματικά την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Πρέπει να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με επιδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στην διαμονή και στην εστίαση.


Προτείνω άμεσα να γίνει μελέτη οικονομικής αποτίμησης του αρχαιολογικού χώρου. Η οικονομική αποτίμηση αρχαίων μνημείων με βάση τεχνικές που αντλούνται από το πεδίο της οικονομικής του περιβάλλοντος μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες που διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικών στο πεδίο του πολιτισμού. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνονται πριν από οποιαδήποτε δημόσια δαπάνη για υποδομές που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε, να έχουμε την δυνατότητα σύγκρισης κόστους οφέλους.